Pečený krocan není příliš obvyklou variantou při grilování, ale my ji nabízíme dnes již standardně a setkáváme se s velkým ohlasem a milými překvapeními ze strany hostů. Jde o to, že se velikostí krocana se lépe přizpůsobíme požadavkům hostů. Dalším velkým plus u krocana je podstatně lepší poměr mezi masem a kostmi a kůží. Takže konkrétněji. Na větší akci bych doporučoval krocana o velikosti asi 25 kg živé váhy, kdy již hotového výrobku je pak cca 15 kg. Krocana pro tyto akce našpikujeme domácím špekem, to pro zjemnění a prošťavnatění masa, dále pak maso špikujeme také celými stroužky česneku a ještě pak krocana nakládáme na tři dny do speciálního láku, pro získání skvělé chuti. Poté krocana pečeme zhruba 12 – 15 hodin v peci, pokud krocana připravujeme na ohni trvá tato akce cca minimálne 8 hodin. Hotový výrobek poté přineseme před hosty a přímo před nimi pak probíhá porcování, pokud připravujeme krocana na ohni, je možné odřezávat maso postupně již na ohni. Doporučuji podávat pečeného krocana s dvěma druhy zelí a variací knedlíků (bramborový, houskový, špekový a karlovarský), kdy si každý z hostů vybere a nabere sám z teplých stolů zelí a knedlíky a naše obsluha mu poté uřízne s krocana maso, dle přání zákazníka, v případě úpravy na ohni jsou tyto přílohy rovněž vhodné, ale lze je nahradit tím, že připravíme pečivo, okurky, sterilované cibulky, beraní rohy, zeleninu, hořčici, křen atd. Z krocana o velikosti 25 kg se bez potíží dobře nají 25 – 30 osob. Pro menší akce lze objednat krocany i podstatně menší.
Pečený krocan se hodí na firemní večírky, ale i oslavy narozenin, jako velmi zajímavé hlavní jídlo. Krocany jsme připravovali i na svatby a menší setkání a na každké této akci se krocan setkal s údivem a jen pozitivními ohlasy. Takže neváhejte a přijďte se za námi domluvit!